en

Cortile Hotel

2020 január, Budapest, 2885m2
 
 
Hogyan kaptuk felkérést?
 
A Cortile hotel története 2011- ben kezdődött, megrendelőnk ekkor vette meg az első szállodaépületét Budapesten. Ez egy működő szálló volt a Paulay utcában, aminek a felújításával, beslő átalakításával minket bízott meg. Ebből lett a máig sikeresen működő Casati hotel, egy 25 szobás boutique szálloda. Négy különböző szoba stílust dolgoztunk ki (classic, heaven, cool és natural) különböző dizájnnal, és hangulattal – a vendégek kiválaszthatják a hozzájuk passzoló szobát. 2016-ban az első projekt sikere nyomán megrendelőnk egy telket vásárolt, a Dessewffy és a Hajós utca sarkán, és megbízott minket az új szállodaépület és a belső kialkítás tervezésével.
 
Mik voltak elsődleges szempontok a téralakításban?
 
Az egyik szempont a fenntarthatóság volt, ennek eredményeként a szálloda hűtűsét – fűtését geotetmikus hőszivattyú rendszer biztosítja, a medence vizét napkollektor melegíti. Másik, dizájn szempont volt a casati brand továbbfejlesztése, négy új szobastílus kidolgozása. Ezeket a környezettudatosság jegyében fejlesztettük, így lettek flora, terra, moss és sky szobáink. Ahogy a Casati esetében, a recepció itt is nappali szerűen lett kialakítva, klasszikus pult helyett egy asztalnál fogadják a venéget. A szobákban meg akartuk őrizni a tér egységét - tágasságát, és a kilátást a szoba minden pontjából, így az összes fürdő fala üvegből készült. Az épület tetején egy üveg dobozba zárt 15 méteres úszómedencét terveztünk ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a városra.
 
Milyen koncepció mentén haladtunk?
 
Az alapkoncepció nem változott, a részletek annál inkább. Egy nagyon összetett tervezési programot kellet nagyon kis alapterületen, a város közepén megvalósítanunk, ami műszakilag és kivitelezés szempontjábol hatalmas kihívást jelentett. A tervezés közben az egyik szobastílust is el kellett vetnünk és új témát, dizájnt kitalálnunk – ebből született a Sky szobatípus.
 
A terek hangulatát mi inspirálta?
 
A fenntarthatóság és a természetesség inspirált minket a tervezés során – egy élhető, oázist akartunk teremteni a város egyik legsűrűbben épített területén. A sok növénymintás tepéta, a  valódi növények, a meleg, élénk színek ezt hivatottak hangulatban és dizájn szempontjából alátámasztani.
 
Volt egy konkrét gondolat/ múzsa a fejében, miközben megálmodta a teret (- akihez vagy amihez terveztek)?
 
Mi alapján választottuk a domináns színeket, formákat?
 
A szobákban haszált színeket, felületeket, anyagokat és a grafikai installációkat is a szoba tematikája határozta meg. A flora szobában az ágy mögötti színes dzsungel tapéta szembetűnő, ezzel harmonizálnak a zöld bútor felületek, a púder színű falak és az élénk bútor színfoltok. A moss szobában hidegebb, kék és zöld árnyalatokat használtunk, amit a famintás padló melegsége kompenzál. A terra szobát a terrakotta szín és a moza által gyártott, általunk tervezett színű és mintjú cementlap falburkolat határozza meg. A sky szoba hangulatát az idigókék fal és textil színek, illetve a felhős grafika adja.
 
Mennyi ideig tartott a munka?
 
A tervezés, és a kivitelezés, amit végigkövettünk, közel négy évet vett igénybe.
 
Más projektjeikhez képest mekkora léptékű feladat volt ez?
 
Az épület nem különösebben nagy, össezsen 2885m2, viszont borzasztóan összetett. Ráadásul sok egyedi méretű, alakú szobánk volt, így a 36 szobából szinte midegyiket egyenként kellett megterveznünk.
 
Mennyire volt könnyű/ nehéz az együttműködés a munkatársakkal?
 
Mi volt a kedvencünk a munkálatok során?
 
A tervezőnek mindíg a koncepció kialakítása a legizgalmasabb fázis, amikor sok irányt és lehetőséget mérlegelhet, eljátszhat számos ötlettel iránnyal amíg el nem jut egy harmonikus és koherens összképhez. A kivitelezés végét is élvezük, amikor végre összeálltak a színek, bútorok amit évekkel előtte elképzeltünk. Az ötleteink többsége jól működik, bevált – ezek között voltak meglepetések is, amikre nem számítottunk. Ilyen például a közlekedő fémháló álmennyzete és a fölé telepített lámpák fény-árnyék játékából adódó hatás – ami a falakon és a padlón finom árnyék hálóként jelenik meg, egy plusz látványréteget és izgalmat kölcsönözve a térnek.