en

NN Iroda

2020 augusztus, 1139 Bp. Fiastyúk utca 4-8., 5486m2
Az NN az agilis munkamódszer bevezetésével párhuzamosan bízta meg a MádiLáncos Studio-t a Váci Greens F épületében kialakítandó irodájának, valamint az E épület földszintjén kialakításra kerülő ügyfélszolgálati irodájának belsőépítészeti tervezésével.
A megbízó célja a radikálisan új munkamódszer – agilis munkavégzés - mellett a korábbi irodai környezettel is szakítani szeretett volna. A meglévő iroda szigorú, merev és kimérten elegáns világa helyett a fiatalabb generáció számára is vonzó, flexibilis munkavégzést lehetővé tevő otthonos, pezsgő, színes, inspiráló munkakörnyezet megvalósítását tűztük ki célul. Az alaprajz tervezésénél törekedtünk a kisebb, 8-10 fős egységek kialakítására, köztük kisebb-nagyobb kollaborációs terekkel, amik motiválják az embereket a kollaborációra, információmegosztásra, kötetlen ötletelésekre.
Az alaprajzi rendszer fő szervezője az irodaterület középpontjában elhelyezésre került canteen volt, melynek pozíciója szimbolikus jelentőséggel bír: Ez a munkavállalók találkozásának központi tere, ami ebédidőben az étkezés helyszíne, azon kívül viszont work café-ként funkcionál. Ennek terét térben álló konyhasziget tagolja, kisebb, otthonos zónák alakulnak ki, ahol a változatos bútorozás egyaránt lehetőséget ad a fókuszált egyéni, és a kisebb csoportos munkavégzésre is.
A canteen centrális elhelyezésből adódó, intenzív közlekedési forgalom szükségessé tette, hogy akusztikailag elszigetelt közlekedési sávokat hozzunk létre az egyterű irodában. A különböző funkciókat egymástól jól elkülönülő zónákba szerveztük, ezeket pedig belsőépítészeti eszközökkel és a bútorozással vizuálisan fellazítottuk.
A padlóburkolat többfajta organikus, természetet idéző textúrájú szőnyeg mezőből áll össze, melyek váltakozó ritmusa kilép az épület derékszögű, merev rendszeréből. A kollaboráció, kikapcsolódás és feltöltődés helyszíneit nyitott álmennyezet és színes padlóburkolati foltok jelölik ki; ezzel is a munkahelyi környezettől merőben eltérő, a napi munkavégzésből kis időre kizökkentő atmoszférát teremtve.  
A tárgyaló blokkok a közlekedő magok mentén kerültek elhelyezésre, így ezeken a területeken folyosók alakultak ki, melyeket kézzel festett grafikai elemekkel, geometrikus fali növénytartó rácsokkal és akusztikus panelek váltakozásával színesítettünk.
A bútorozásnál fontos szempont volt az otthonos, lekerekített formavilág, a természetes anyagok és a merész színek használata, a lehető legtöbb növény elhelyezése mellett.
Különleges ez a projekt, ahol egy új munkamódszerre való átállás egy költözéssel és az új munkamódszert támogató irodatér kialakításával is együtt jár. Úgy érezzük, hogy ez a ritka tervezői szabadság, és az igények pontos megismerése segítettek hozzá egy olyan végeredményhez, amivel mindenki igazán elégedett tud lenni.