en

Skyscanner

2015 szeptember, Budapest, Károly krt. 6, 900m2
2015. évben kezdődött az Astoriához közeli K6 irodaházban levő iroda újratervezése.   A projekt alatt végig szorosan együttműködve dolgoztunk a cég munkatársaival, hogy a dolgozók igényeinek figyelembe vételével fiatalos irodát tervezhessünk. 
A hat szintes iroda 2-3-4. szintjén hasonló alaprajzi struktúra alakult ki. Az irodatér kialakítását nehezítette, hogy csupán az utcafronton találhatók ablakok, így a teret  a homlokzat felé kellett nyitni annak érdekében, hogy a munkaterületnek természetes fényt lehessen biztosítani.
Két oldalt tárgyalók és kollaborációs helyiségeket egészítik ki a területet, amelyeknél egy-egy legófal, nomád munkaállomás, vagy éppen a mobileszközöknek tervezett töltőállomás teszi egyedivé a megjelenést. A bejáratnál egy OSB-lapokból készült bokszot alakítottunk ki, amely nemcsak fiatalos megjelenést biztosít, hanem diszkrét megoldást is nyújt a kabátok, cipők és a szelektív hulladék tárolására.
Az emeleteken további munkaállomásokat is létrehoztunk, hogy a cég más irodáiban dolgozó munkatársak is elférhessenek. Az egyedileg gyártott hangelnyelő gumipadlón a színes négyzeteken a Skyscanner színei jelennek meg. Az álmennyezet egy nyomtatott áramkört jelenít meg, amelyek mintái a töltőállomásokon vagy épp virágtartó állványokon is láthatóvá válnak..
 
Kiemelten fontos szempont volt az ergonómia szem előtt tartása. Állítható magasságú asztalok, monitorállványok, ergonomikus székek biztosítják az egészséges munkavégzést, írható falak teszik még komfortosabbá a napi feladatok ellátását.
A szintenként kialakított közös konyha helyett biciklitároló, szerverszoba, zuhanyzó valamint zen szoba gazdagítja a teret.
Az ötödik emeleten élénk színekkel került kialakításra a közösségi tér és az étkező.
A dolgozóknak üveglépcsőn megközelíthető, műfüves galérián elhelyezett pihenőbútorok állnak rendelkezésre a hatékony relaxációhoz.
A hatodik emeleten kialakított rendezvényterem tovább funkcióval egészíti ki az irodateret.
A  tervezés során a munkatársak bevonása, igényeik alapos felmérése, egyeztetése nélkülözhetetlen volt a sikeres megvalósuláshoz. 



FORRÁS: IRODABLOG.HU

 

Különleges irodaház, különleges iroda. Így lehetne jellemezni a Skyscanner szeptemberre újjávarázsolt 1300 négyzetméteres irodáját az Astoriától egy lépésre. Y-generációs irodaterek, ötletes megoldások és színorgia.

 

A Skyscanner utazási keresőoldal tavaly vásárolta fel a hazai alapítású Distinctiont, amely korábban a LOFICCE Salétrom utcai irodájában dolgozott, és Az Év Design Irodája címmel is büszkélkedhet. A startupként indult Distinction egyébként tavaly júliusban költözött a K6 irodaházba az Astoria mellé, ahol a jelenlegi 35 munkatárs továbbra is mobil applikációkkal foglalkozik az 1300 m2-es munkahelyen. A szeptemberben elkészült redesign projekt a MádiLáncos Studio tehetségét bizonyítja, akik már több díjnyertes irodát is megvalósítottak Budapesten.

 

A tervezők a 9 hónapig tartó projekt alatt végig szorosan együttműködtek a cég munkatársaival, hogy a dolgozók igényeinek figyelembe vételével a minimalista térszerkezet egyedi, fiatalos irodává formálódjon. A skóciai központtal működő Skyscanner világszerte kilenc irodát működtet, amelyeket egy központi design guide alapján alakítottak ki. Budapesten azonban a Distinction korábbi brandelemeit is felhasználva unikális munkahely jött létre, az egyedi tervezésű bútorok és lámpák hangsúlyos szerepet kaptak, utóbbiak Franta Ági és Juhász Ádám produktumai.

 

Már az ikonikus K6 irodaház földszintjén különleges hangulatba kerülünk, hiszen az épület adottságai miatt egy viszonylag szűk, kék csíkkal megspékelt folyosón keresztül érjük el a recepciót. Egyfajta scifi díszletek vesznek körül, amelyek mintha azt reprezentálnák, hogy a való világból a virtuális ökoszisztéma varázslatos terébe lépünk át. Mintha ez a szűk bejárat lenne az átjáró a két világ között, később is az intenzív színhasználat és formavilág folyamatosan ráerősít erre a különleges atmoszférára. A lépcsőházban egyébként egy plexiüveg kíséri végig a gyalog közlekedőket, amelyen a két cég párhuzamos története (timeline) rajzolódik ki.

Ha pedig belépünk bármelyik szinten egy-egy irodatérbe, akkor már nincs kétségünk afelől, hogy az ötletek cunamija minket is magával ragad, és nem ereszt addig az élmény, ameddig ki nem lépünk ismét az utcára. A hat szintet felölelő iroda 2-3-4. szintjén hasonló alaprajzi struktúra alakult ki a munkaállomásokkal együtt. Az irodatér mélysége és szűk téglalap formája itt azt a problémát rejtette magában, hogy csupán az utcafronton találhatók ablakok, így a lépcsőházból belépve fokozatosan kellett a tervezőknek megnyitni a homlokzat felé a teret, amelynek középpontjában a természetes fénnyel ellátott munkazóna található. A lépcsőház felőli traktusban a bejáratnál egy OSB-lapokból készült boksz hívja fel magára a figyelmet, amely egyrészt fiatalos, trendi hangulatot biztosít, másrészt praktikus megoldás, hiszen a kabátok, cipők és a szelektív hulladék tárolására is diszkrét helyet ad.

 

Két oldalt tárgyalók és kollaborációs helyiségek szegélyezik a teret, amelyeket megfűszereztek egy-egy legófallal, nomád munkaállomással, vagy éppen a mobileszközöknek tervezett töltőállomással. Az emeleteken még plusz hot deskek is találhatók, hogy a cég más irodáiban dolgozó munkatársak is elférjenek. Az egyedileg gyártott hangelnyelő gumipadlón a színes négyzetek a Skyscanner színeiben vibrálnak, a tárgyalók faliképei segítségével pedig a Central Parkban, a Városligetben vagy éppen a Szabadság hídon sétálgathatunk virtuálisan, miközben zajlanak a meetingek. Az álmennyezet egy nyomtatott áramkört jelenít meg, amelyek mintái megjelennek a töltőállomásokon vagy épp virágtartó állványokon is.

Az open space-ben állítható magasságú asztalok, monitorállványok, ergonomikus székek képviselik az egészséges munkastílust, miközben az írható falak lehetőséget adnak gyors brainstormingra vagy éppen informális megbeszélésre. A szintenként kialakított közös konyha helyett biciklitárolót, szerverszobát, zuhanyzót alakítottak ki, de a legeredetibb helyiség a zen szoba lett. Itt a dizájn központi tematikája a természet, hiszen ha helyet foglalunk a kényelmes fotelekben, akkor a plafonon egy erdőt látva relaxálhatunk. A kisasztalok fatönköt formálnak, a polcrendszer nyerstégla-fa szerkezetből épül fel.
 

Az ötödik emelet az iroda leglátványosabb eleme, hiszen itt található a nagybetűs közösségi tér az étkezővel együtt. Az élénk színekkel artikulált nagyvonalú tér egészen az utcafronti

ablaksorig számtalan egyedi megoldással kecsegtet, csak győzzünk hová nézni. Az üveglépcsőn megközelíthető galéria zöld műfüves padlózatán számos vicces pihenőbútoron ejtőzhetünk. A konyhabútorral szemben a falat egy hatalmas – kézzel festett négyzetekből álló – pixelfal borítja, ahol 100 különböző szín jelenik meg. Az ablak előtti télikertre hajazó helyiséget egy egyedileg tervezett függesztett, acélszerkezetű virágállvány különíti el, ahol a színes étkezőszékek is találhatók. Egyébként az egész épületben megfigyelhető a zöld növények domináns jelenléte.

Ha még ez sem volna elég, akkor a pixelfal folytatásaként egy 12 négyzetméteres zöldfalat is kialakítottak, amely a Mohány és Páfra munkáját dicsérik. A csocsó- és pingpongasztal mellett még hintázhatunk is egyet, hátha elrugaszkodva a földtől újabb inspiráció fogan meg egy-egy fejlesztő szürkeállományában. A pingpongasztal fölött akusztikai felhő lebeg, mögötte egy robotgrafikát ábrázol a fali kép, de egy jótékonysági rendezvényből itt maradt lila óriásdob sem elhanyagolható része a térnek. A hatodik emeleti tetőtérben pedig a céges szlengben Nest elnevezésű rendezvénytermet alakították ki, amelynek álmennyezeti motívuma egy fészekre emlékeztet.

 

A Skyscanner irodája összességében professzionális munka eredménye, ahol nem csak a végeredmény lenyűgöző, hanem a munkafázisok is komoly vállalati stratégiát feltételeznek. Az irodakialakítást valójában termékfejlesztésnek tekintették a munkatársak, hiszen az igényeket megalapozó kutatást követte a tervezés, vagyis a fejlesztés, majd most éppen a tesztidőszak zajlik, hogy a visszacsatolások után még szebbé tehessék a munkahelyet. A merészség nagyszerű elegyet alkotott a tudatossággal, az igények felmérése pedig nem korlátok közé terelte a tervezést, hanem inkább plusz inspirációt biztosított a munkához, amelyben benne van a dolgozók szíve-lelke.