en

USTREAM

2014 január, Paris Departmentstore, 1700m2
A USTREAM ZSENIÁLIS ANDRÁSSY ÚTI IRODÁJA

A Ustream nemrég költözött a Párisi Nagyáruházba, ahol a pazar, Y-generációs irodát és a közösségi térnek berendezett Kristálykupolát csodálhatjuk meg. Korábban a Graphisoft Parkban dolgoztak, de kinőtték helyüket, így találtak rá erre az unikális belvárosi lokációra. Az összekötő kapocs a két „világ” között maga a loft, így a régebben Divatcsarnokként működő épület hatalmas belső tereivel, indusztriális fílingjével nagyszerű otthona lehet egy technológiai vállalatnak és az itt dolgozó Y-generációnak. Szerettünk volna egy olyan munkahelyi atmoszférát és belsőépítészeti dizájnt teremteni, ami bebizonyítja, hogy tehetséggel és szorgalommal a világ fősodrába lehet kerülni.
 A céget Fehér Gyula két amerikai társával alapította néhány éve, és ma már a világ valamennyi szegletében ismerik. A Ustream az élő, interaktív videó közvetítésben tölt be vezető szerepet a világon. 
Az egyes szintek központi magjaként funkcionáló fedett átrium egyfajta szervezőelve a Ustream fejlesztőközpontjának is, ráadásul a természetes megvilágítás fontos része a modern munkakultúráknak. Mindemellett az egyterű irodákra jellemző hátrányokat is részben kiküszöböli,  azzal, hogy az átrium el is választja meg össze is köti az irodatereket. A fókuszmunkára alkalmas munkaállomásokat pedig közösségi terek, tárgyalók és kisebb informális meeting kuckók választják el egymástól.
A „Kristálykupola” szerkezetéhez hasonló motívumrendszer alakult ki. A bútorok is ehhez a struktúrához lettek kiválasztva. Az 5. és 6. emelet között egy áttörés biztosítja az átjárást, így nem kell a munkatársaknak kimenni az irodából és a külső lépcsőházon keresztül megközelíteni a másik szintet. A belső lépcsőház köré szerveződik mindkét emeleten a lounge tér, ahol igényes növények, bőrkanapé, fotelek alkotják a közösségi teret, amelyeket mindkét emeleten szekrénysor határol – a munkatársak itt elhelyezhetik a személyes tárgyaikat. 
A tudatos tervezés érezhető mindenütt, miközben az egyedi lakberendezési elemek és bútorok spontaneitást is biztosítanak. Mindenütt babzsák, puff, fotel, növény és persze fény. A 3. emeleten pedig egy hatalmas biciklitároló található, amely 40 kerékpárt képes befogadni. Van itt persze még tusoló is, hiszen sokan sportolnak, például napközben futásra „vetemednek”, és ekkor jól jön a frissítő zuhany. Az épület felújítása után egyébként alapmotívummá vált a Kristály, amely a falon végigkúszó mintákban testesül meg, illetve a 7. emeleten Kristálykupolaként manifesztálódik, hogy ilyen szakrálisan fogalmazzunk. És valóban, a 7. emelet az üvegelemekkel kitöltött kristályszerkezettel maga a közösségi élet temploma. Szintén belső lépcsősoron át jutunk fel a 7. emeletre, ahol a Kristálykupolát a felújítás során alakították ki, és amelyhez köríves terasz társul, hogy a munkatársak Budapest tetején ejtőzve gyönyörködhessenek a látványban. Ezen az emeleten a belső terekben és a Kristályban is tengerzöld színű padló nyugtatja a zaklatott lelkeket, már ha valaki zaklatott, amúgy olyan hangulatot áraszt, mintha a tengerparton hevernénk a napon. A napernyő még rá is erősít erre a hangulatra, körben pedig a padok és asztalok egy hatalmas dzsembori vagy majális kellékeiként ragyognak a napsütésben.
Ritka lehetőség és élmény volt egy ilyen izgalmas épületben terveznünk, hiszen egy átlagos bérirodában nincsen ilyen karakteres tér és hangulat. Igazi kihívás volt itt egy jól működő, hatékony irodát tervezni, hogy eközben a teret ne rontsuk el.