Projektek|Épület 

Cortile Hotel

  • 1066 Budapest, Dessewffy utca 14
  • 2885 m 2 | 40 szoba
  • szálloda - vendéglátás
  • átadás éve: 2019
  • szolgáltatások: generáltervezés, építészet és belsőépítészet, grafika
  • publikációk: Octogon Deco

Hogyan kaptuk a felkérést?

A Cortile Hotel története 2011-ben kezdődött, megrendelőnk ekkor vette meg az első szállodaépületét Budapesten. Ez egy működő szálló volt a Paulay utcában, aminek a felújításával, belső átalakításával minket bízott meg. Ebből lett a máig sikeresen működő Casati hotel, egy 25 szobás boutique szálloda. Négy különböző szoba stílust dolgoztunk ki (classic, heaven, cool és natural) különböző dizájnnal, és hangulattal — a vendégek kiválaszthatják a hozzájuk passzoló szobát. 2016-ban az első projekt sikere nyomán megrendelőnk egy telket vásárolt, a Dessewffy és a Hajós utca sarkán, és megbízott minket az új szállodaépület és a belső kialakítás tervezésével.

Mik voltak az elsődleges szempontok a téralakításban?

Az egyik szempont a fenntarthatóság volt, ennek eredményeként a szálloda hűtését—fűtését geotermikus hőszivattyú rendszer biztosítja, a medence vizét napkollektor melegíti. Másik, dizájn szempont volt a casati brand továbbfejlesztése, négy új szobastílus kidolgozása. Ezeket a környezettudatosság jegyében fejlesztettük, így lettek flora, terra, moss és sky szobáink. Ahogy a Casati esetében, a recepció itt is nappali szerűen lett kialakítva, klasszikus pult helyett egy asztalnál fogadják a vendéget. A szobákban meg akartuk őrizni a tér egységét—tágasságát, és a kilátást a szoba minden pontjából, így az összes fürdő fala üvegből készült. Az épület tetején egy üvegdobozba zárt 15 méteres úszómedencét terveztünk, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a városra.

Milyen koncepció mentén haladtunk?

Az alapkoncepció nem változott, a részletek annál inkább. Egy nagyon összetett tervezési programot kellett nagyon kis alapterületen, a város közepén megvalósítanunk, ami műszakilag és kivitelezés szempontjábol hatalmas kihívást jelentett. A tervezés közben az egyik szobastílust is el kellett vetnünk és új témát, dizájnt kitalálnunk — ebből született a Sky szobatípus.

A terek hangulatát mi inspirálta?

A fenntarthatóság és a természetesség inspirált minket a tervezés során — egy élhető, oázist akartunk teremteni a város egyik legsűrűbben épített területén. A sok növénymintás tapéta, a valódi növények, a meleg, élénk színek ezt hivatottak hangulatban és dizájn szempontjából alátámasztani.

Mennyi ideig tartott a munka?

A tervezés és a kivitelezés, amit végigkövettünk, közel négy évet vett igénybe.

Más projektjeikhez képest mekkora feladat volt ez?

Az épület nem különösebben nagy, össezsen 2885 m2, viszont borzasztóan összetett. Ráadásul sok egyedi méretű, alakú szobánk volt, így a 36 szobából szinte midegyiket egyenként kellett megterveznünk.