en

CASATI Budapest Hotel

2012 október, 1061 Budapest, Paulay Ede utca 31., 1500m2
A Casati Hotel Budapest a korábban Pest Hotel néven működő (Bp. Paulay Ede 31.) szálloda átalakításával jött létre. A Pest Hotelt megvásárló új tulajdonos azzal keresett meg minket, hogy egy Bobo (bourgeois-boheme) hangulatú boutique hotelt szeretne, hangsúlyos budapesti feelinggel. A megcélzott utazóközönséget valahogy így definiálta: középkorú, világlátott, fizetőképes, de nem luxus igényű, a meglepetésekre és friss dizájnra nyitott, ugyanakkor a kényelem és minőség orientált.
Az épület tipikus XIX. századi belvárosi körfolyosós ház, ami az évtizedek során több ütemben épült, a történelmi része - pince, földszint, és két emelet fogadóként és bordélyként majd bőrgyárként üzemelt. Ebből a korszakból származik a ház két jelenleg is működő kútja. Az épület nagyon romos állapotban került az előző tulajdonosához, aki felújította és két további emeletet és tetőteret épített rá. A házat előbb irodaként később szállodaként üzemeltette.
 A hotel 25 szobája mind különböző méretű, elrendezésű, belmagasságú és benapozású volt. Innen jött a koncepciónk, hogy a szobákat az eltérő adottságaik alapján négy csoportba soroljuk. A négy csoport négy eltérő dizájnt és hangulatot is jelentett: Classic, Heaven, Nature, Cool.
A történelmi szintek nagy alapterületű és belmagasságú szobái a „Classic” csoportba kerültek. A klasszikus hangulatot jelzésértékű elemekkel és utalásokkal teremtettük meg: sötét, meleg tónusú falszínek, halszálka mintában lerakott érett tölgyfa parketta, mennyezeti fríz és stukkó, eredeti antik fotel és aranyozott falikar. A klasszikus vonásokat a szoba modern elemei teszik idézőjelbe. A stukkó és fríz egy ellebegtetett álmennyezetet díszít, az antik fotel modern huzatot kapott.
A „Heaven” típusba a kicsi egyágyas szobák kerültek. A szobában minden fal, bútorfelület, és lámpa fényes fehér, a padló fehérített tölgy. Az egyetlen szín a mennyezet égszínkék felülete, amit az egyetlen színes bútor egy tűzpiros fotel ellenpontoz.
A „Cool” típus alaptónusát a világos betonszürke falak adják, amit a krómozott és fényes fekete bútor és lámpa felületek egészítenek ki. A szoba valódi színfoltját az ágy fölé festett graffiti adja, mind a 8 szobának egyedi grafikája van.
A „Nature” szobákban természetes hatású anyagokat és pasztellszíneket alkalmaztunk. A parketta nyers olajozott tölgy, az ágy melletti kisasztal parafa.
Minden fürdőszobában tágas épített zuhanyzót alakítottunk ki, a fürdőkádaktól megszabadultunk. A természetes fény kedvéért a fürdőket ablakkal, vagy üvegfallal kötöttük össze vizuálisan a szoba terével.
A szobákba egy-egy fiatal magyar művész alkotása került, ezeket kifejezetten a szoba színeihez és hangulatához lettek kiválasztva.
A szálloda földszinti közösségi tereit átrendeztük – a recepciót kiraktuk az utcai frontra, ahol előzőleg egy jegyiroda működött. A recepció kialakítása szokatlan, inkább egy elegáns dolgozószobára hasonlít – nincsen pult, a vendégeket a recepciós egy antik íróasztal mögött várja. A recepciós asztala mögötti festmény kifejezetten ebbe a térbe készült, egy meghívás pályázat keretében, amit Gábor Áron festőművész nyert a kiállított festménnyel. A szemközti falon a pályázatra készített négy akvarell vázlatát állítottuk ki.
A másik utcai traktusban a Casati Art Corner galéria kapott helyet.
Az épület belsejében, az üvegtetővel fedett belső udvarban maradt a reggeliző, amit a romkocsmák hangulatát idéző színes és egyszerű bútorokkal rendeztünk be. A világítást vidám, színes lampionszerű belógatott üveggömb lámpák biztosítják. Innen nyílik a kávézó-bár tere, ami csak közvetetten, a reggelizőből kap fényt. Az ülőbútorok és a bárpult világos árnyalatot, a falak és a mennyezet kontrasztosan fényes, tükröző fekete felületet kaptak. A bár érdekessége a Solymosi Bori által tervezett színes textilfal, ami a tér akusztikai szigetelését is biztosítja. A földszint törtfehér műkő burkolatot kapott, amin geometrikus fekete-fehér mintás lapokból rakott ösvény jelzi a vendég útját a bejárattól egészen a belső udvarig.