Projektek|Iroda Épület 

Hanon Systems Kft.

  • 8000, Székesfehérvár Aszalvölgyi út 9-11
  • 4000 m 2 | 715 fő
  • átadás éve: 2020

A székesfehérvári telephely, a volt Videoton területén található. Az üzemi épületekben 400 operátor váltja egymást műszakonként, míg az irodai épületrészben 315 fő dolgozik adminisztrációs munkakörben. A telephelyen számos irodai terület működött elszórtan, egymástól távoli helyeken. A meglévő iroda ideje múlt kialakítása, zsúfoltsága nehezítette a hatékony munkavégzést, ezért a Hanon Systems vezetése úgy döntött, hogy az irodai épületrész bővítésére és az adminisztratív funkciók egyesítésére van szükség. Az építészeti és belsőépítészeti tervezésre a MádiLáncos Studiot kapott megbízást, hogy az irodaépület bővítése, külső és belső korszerűsítése egy egységes tervezői koncepció alapján valósulhasson meg. Az iroda meglévő egyszintes, csarnok szerkezetű épületének területe a kétszeresére lett növelve. A meglévő és az új szerkezet találkozásánál nyitott átriumok sora lett kialakítva. Az üvegfallal határolt átriumok természetes fénnyel látják el az iroda belső részeit, izgalmas átlátásokat engednek egyik térből a másikba, és külső pihenőteret biztosítanak az itt dolgozók számára. A hosszan elnyúló, lapos épülettömeg bejáratát a toronyszerű, kétszintes lezárás emeli ki.

Az iroda megközelítése a keskeny homlokzati oldalon, a parkoló felől történik. A reprezentatív recepciós térből a Work Cafén keresztül jutunk az irodákhoz. Az iroda fő közlekedője a csatlakozó gyártócsarnok mentén elhelyezett tárgyalósor előtt fut, az irodaterektől elkülönítve, így biztosítva a zavartalan munkavégzést a dolgozók számára. Az épület végében lett kialakítva a 200 fős étterem – rendezvénytér, saját átriummal. A belső tér tervezését inspirálta az ipari környezet, amit finomítanak a szőnyegen és a falakon megjelenő színfoltok, fafelületek. A homlokzaton használt tört vonalak a belső térben is megjelennek a világítótesteken, szőnyeg kiosztásban és a falfestésben. A lebegő álmennyezeti mezők gondoskodnak a csarnok megfelelő teremakusztikájáról. A tervezés és a kivitelezés során kihívást jelentett, hogy biztosítani kellett az iroda folyamatos működését.

Az új épületrész elkészülése és a csapat költözése után következhetett a meglévő rész felújítása. A dolgozóknak egyértelműen pozitív változást jelent, hogy a régi, magas paravános „cubicle”-ök után, világos és nagy terekbe költözhettek, ahol 4-6 fős workbenchek biztosítják a hatékony, közös munkavégzést. A korábbi kicsi és sötét teakonyha helyett egy 80 m2-es Work Café, illetve, kellemes idő esetén belső kertekké alakított átriumok sora várja a felfrissülni vágyó munkatársakat. A megbízó és tervező együttműködése nyomán olyan épület jöhetett létre, amely jól tükrözi a Hanon Systems autóipari jelentőségét, a vállalat értékeit, és az itt dolgozók innovatív mérnöki hozzáállását.